U Serbia Zijin Copper smo posvećeni odgovornom upravljanju našim rudnicima. Prioritet nam je održavanje skladnih odnosa sa lokalnom zajednicom, uz istovremeno smanjenje uticaja na  životnu sredinu. Podržavajući našu posvećenost odgovornosti, štitimo svoju dozvolu za rad tako da možemo nastaviti sa stvaranjem bogatstva za naše zaposlene, zajednicu naših domaćina i akcionare. Dakle, odgovorno rudarstvo je poslovni imperativ i temelj poslovanja Serbia Zijin Copper.

Obavezujemo se da ćemo razvijati ne samo rudnike, već i lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo. Deljenjem bogatstva koje stvaramo sa lokalnom zajednicom i izgradnjom harmoničnih odnosa, održavamo dugoročno poslovanje.

Serbia Zijin Copper nastoji da poboljša lokalne društveno-ekonomske uslove kroz zapošljavanje, obuku i podršku obrazovanju i infrastrukturi. Kompanija poštuje lokalno nasleđe i kulturu i posvećeni smo međunarodnim standardima ljudskih prava svuda gde poslujemo. Nastojimo da uspostavimo dugoročne, održive i uzajamno korisne odnose sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo.

Doprinos

Kao društveno odgovorna kompanija, Serbia Zijin Copper posvećuje veliku pažnju održivom razvoju okoline u kojoj posluje i gotovo svakodnevno pomaže lokalne samouprave u Boru i Majdanpeku. Koninuirano sprovodi paket planova za zajedničku izgradnju društvenih zajednica i savesno ispunjava korporativne obaveze. Pomaže brojne kulturne, prosvetne, zdravstvene, turističke i sportske ustanove i manifestacije i direktno i konkretno pokazuje da je motor razvoja Timočke Krajine i Srbije.

Serbia Zijin Copper je do kraja avgusta 2023. realizovala 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona američkih dolara. Realizovani su brojni projekti od velikog značaja za društvenu zajednicu, poput „Budućnost si ti“ i „Zijin stipendija“.

Kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije kompanija je, zajedno sa Serbia Zijin Mining, relevantnim republičkim institucijama i ustanovama donirala medicinsku opremu i zaštitni materijal, kao i laboratoriju za testiranje virusa pod nazivom “Vatreno oko” u Nišu. Ukupna vrednost ove donacije dostigla je skoro milion dolara.

Ukupan broj zaposlenih u Serbia Zijin Copper krajem avgusta 2023. bio je 6.233, pri čemu je 6.035 ili 96,8 odsto radnika sa srpskim državljanstvom, a 198 je kineske nacionalnosti.

Prosečna mesečna neto zarada je u avgustu vredela oko 125.000 dinara, što je u poređenju sa neto prihodom iz 2018. godine 87 odsto više. Plate radnika u Serbia Zijin Copper daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 45 odsto su veće od proseka u Srbiji. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada. Dodatno, veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovnišštvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti.

Na ime raznih poreza i naknada uplaćen je 421 milion američkih dolara i dat kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 787 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Osim toga, Serbia Zijin Copper sarađuje sa preko 1.500 lokalnih dobavljača, kumulativna vrednost nabavke materijala dostiže iznos milijardu 728 miliona američkih dolara i indirektno je otvoreno preko 8.000 radnih mesta.

Razvoj lokalne zajednice

Kompanija  je zarad definisanja jasnog načina komunikacije i razmene informacija sa društvenom zajednicom osnovala radnu grupu za koordinaciju odnosa sa lokalnim zajednicama na teritoriji grada Bora.

Očekujemo kontakt sa lokalnom zajednicom kako bi se identifikovale njene potrebe i problemi. Pozdravljamo održivu i konstruktivnu saradnju sa domaćim vladama, autohtonim grupama, nevladinim organizacijama i pojedincima.

Kompanija čvrsto veruje da će grad Bor, zajedničkim naporima, u bliskoj budućnosti postati druga najveća baza industrije bakra u Evropi i da će doprineti većem bogatstvu lokalnih sredina u kojima posluje.

Angažovanje zainteresovanih strana

U nadi da će podstaći ekonomiju i zapošljavanje, Serbia Zijin Copper je sa brojnim lokalnim kompanijama ugovorila poslovnu saradnju u oblasti inženjerskog projektovanja, građevinarstva, tehničkih usluga, pa tako više od polovine stanovništva u Boru i Majdanpeku ima direktnu ili indirektnu korist od kompanije. Kompanija nastoji da otvori što više radnih mesta za lokalno stanovništvo i izgradi lokalni lanac snabdevanja kako bi postigla zajednički razvoj sa lokalnim zajednicama na čijim teritorijama posluje.

Stručno osposobljavanje

U Serbia Zijin Copper razumemo vrednost obrazovnih mogućnosti u lokalnim zajednicama. Kompanija obezbeđuje odličnu platformu za razvoj izvrsnim stručnim kadrovima i talentovanim studentima iz oblasti menadžmenta. Apsolventima Tehničkog fakulteta u Boru kompanija već pet godina uručuje ugovore o stručnoj praksi koji važe do njihovog diplomiranja.