Serbia Zijin Copper je kompanija koja posluje u sastavu Zijin Mining Grupe. Osnovana je 18. decembra 2018. godine, na dan kada je Zijin sa Vladom Republike Srbije potpisao zaključna dokumenta, odnosno ugovor o preuzimanju 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor. Zijin  je na taj način postao držalac 63 procenta učešća u  kapitalu kompanije iz Srbije. Prva kompanija Zijina u Srbiji, i na Balkanu, zove se Serbia Zijin Copper i jedini je proizvođač bakra i plemenitih metala (zlata i srebra) u Srbiji. Svi proizvodi su berzanski i njihov kvalitet, tražnja, prodajne cene i uslovi trgovanja uređeni su pravilima koja propisuju svetske berze obojenih metala.

Serbia Zijin Copper bavi se istraživanjem i eksploatacijom rude bakra, čijom preradom se u topionici proizvode katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Kompanija poseduje četiri rudnika bakra („Veliki Krivelj“, „Novo Cerovo“, „Jama“ i Rudnik bakra Majdanpek) rudnik krečnog kamena i topionicu.

Zbog toga što je jedno od najvećih preduzeća u Srbiji, koje je stub razvoja Bora i Majdanpeka, Kompanja je prepoznata kao ozbiljno pravno lice, sa obećavajućim sposobnostima i odgovornošću da doprinese jačanju gvozdenog prijateljstva između Kine i Srbije i da kao takva predstavlja oličenje divnog prijateljstva između dva naroda, koja dele dobro i zlo i pomažu jedni drugima.

Od kako je Zijin preuzeo funkciju upravljanja, pa do kraja avgusta 2023. godine, Serbia Zijin Copper proizvela je ukupno 326.300 tona bakra u koncentratu i 8.992 kilograma zlata i ostvarila kumulativni prihod od prodaje u iznosu tri milijarde 905 miliona dolara.

Na ime raznih poreza i naknada uplaćen je 421 milion američkih dolara i dat kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 787 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Osim toga, Serbia Zijin Copper sarađuje sa preko 1.500 lokalnih dobavljača, kumulativna vrednost nabavke materijala dostiže iznos milijardu 728 miliona američkih dolara i indirektno je otvoreno preko 8.000 radnih mesta.

Kompanija će, kao zajedničko ulaganje Zijin Mining Grupe i Republike Srbije, sarađivati sa svim zainteresovanim stranama kako bi osigurala zdrav i kvalitetan način poslovanja u pravnom okviru, i završila sve projekte tehničke nadogradnje i proširenja.

Pripadamo velikoj porodici Zijin koja se rudarstvom i metalurgijom bavi

od 1993. godine

40
PRIHOD U 2021 (u milijardama USD)
15
BROJ ZEMALJA U KOJIMA POSLUJEMO
43876
BROJ ZAPOSLENIH