Fuzija različitih muzičkih žanrova, jezika i jedinstvenog muzičkog performansa

Muzičko-scenski performans profesora Dong Đinminga, organizovan u saradnji sa Institutom “Konfucije” u Nišu i Srbija Ziđin Koper, bio je pravi praznik za ljubitelje umetnosti i kulture. Vrhunac večeri bio je zajednički nastup sa kolegama iz Slovenije, perkusionistom Krisom Kolatom i klavijaturistom Damirom Marekom. Oni su zajedno odsvirali tradicionalne i savremene kompozicije „Jasmin“ i „Muzika u stilu Sinđanga“, kao i srpske pesme „Tamo daleko“ i „Hajde, Jano. Organizator se potrudio da profesoru Dongu društvo na sceni prave i lokalni izvođači, pa su posetioci uživali i u zvucima frule, harmonike, violine, klarineta i u vlaškom kolu

BORSKO JEZERO. – U hotelu “Jezero” na Borskom jezeru (26. juna) održan je muzičko-scenski performans profesora Dong Đinminga. Ovaj događaj, organizovan u saradnji sa Institutom “Konfucije” u Nišu i Srbija Ziđin Koper, bio je pravi praznik za ljubitelje umetnosti i kulture.

Dong Đinming je virtuoz na istočnom muzičkom instrumentu koji je zove “erhu”. Erhu je kineska violina sa dve žice, a reč je o tradicionalnom gudačkom instrumentu koji koriste različite etničke grupe u Kini. Poznavaoci kažu da tonovi koje proizvede erhu mogu da dočaraju nežnost ili ogromnu snagu, pa se ovaj instrument podjednako koristi i u tradicionalnim i savremenim muzičkim aranžmanima, kao što su pop, rok, džez i primenjena muzika.

Profesor Dong, koji je i zamenik dekana Fakulteta umetnosti i nauka Jangce u Nanjingu u Kini, oduševio je prisutne ekspresivnim nastupom. Vrhunac večeri bio je zajednički nastup sa kolegama iz Slovenije, perkusionistom Krisom Kolatom i klavijaturistom Damirom Marekom. Oni su zajedno odsvirali tradicionalne i savremene kompozicije „Jasmin“ i „Muzika u stilu Sinđanga“, kao i srpske pesme „Tamo daleko“ i „Hajde, Jano“.

Dong Đinming rekao je novinarima nakon koncerta da je prvi put u Boru i Srbiji i da je balkanska muzika znatno drugačija od kineske.

Upravo ta različitost daje čar koju želim da približim kineskoj i srpskoj publici. Veoma sam zahvalan Institutu „Konfucije“ u Nišu i kompaniji Ziđin Koper što su mi pružili priliku da sviram u Boru i predstavim kinesku muziku narodu Srbije. Zbog toga smo kolege iz Slovenije i ja nastupali sa velikim zadovoljstvom i strašću. Sada sam u prilici da kombinujem balkansku i kinesku muziku i da sjajne muzičke tonove prenesem u Kinu kao što sam to učinio u Srbiji, odnosno Boru. U neprestanoj sam potrazi za inspiracijom i želim da što više naučim o srpskoj muzici kazao je profesor Dong.

Organizator se potrudio da profesoru Dongu društvo na sceni prave i lokalni izvođači, pa su posetioci uživali i u zvucima frule, harmonike, violine, klarineta i u vlaškom kolu.

Ovo muzičko veče predstavlja simbol dugogodišnjeg prijateljstva između Kine i Srbije. Kompanija će nastaviti da neguje i podržava kulturnu razmenu između Kine i Srbije, jačajući veze dva naroda kroz umetnost i zajedničke projekte– izjavio je generalni menadžer za korporativnu odgovornost u Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng i naglasio da se nada da će kompanija biti u prilici da ovakve događaje organizuje i ubuduće.