U RBM- u obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine

Pod sloganom „Putovanje u zeleniju budućnost“ majdanpečki rudari i floteri organizovali akciju čišćenja i uređenja radnog prostora. – Služba za zaštitu životne sredine majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper od 2020. do danas rekultivasala 500.000 kvadratnih metara kosina brane flotacijskog jalovišta „Valja fundata, a u remedijaciju zemljišta i ozelenjavanje uloženo oko 200 miliona dinara

RBM. – Pod sloganom „Putovanje u zeleniju budućnost“ majdanpečki rudari i floteri su na svojstven način, 5. juna, obeležili Međunarodni dan zaštite životne sredine. Oni su se udružili u akciji čišćenja i uređenja radnog prostora, pa su rudnički i fabrički parkovi ogranka Srbija Ziđin Koper u Majdanpeku zablistali.️

-Ova akcija imala je cilj da pokaže važnost održivog razvoja. Radnici RBM-a su svesni da jedino odgovornim ponašanjem i očuvanjem životne sredine možemo da ostavimo budućim generacijama lepšu i čistiju okolinu. Akcenat je bio na sakupljanju plastičnog otpada i uređenju zelenih površina oko svih pogona i radionica. Odziv je bio veliki, a akcija je protekla u odličnom raspoloženju i druženju – rekla je zamenica rukovodioca Službe za zaštitu životne sredine Aleksandra Antić.

Povodom obeležavanja ovog važnog datuma, Služba za zaštitu životne sredine majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper saopštila je da već četiri godine naporno radi na rekultivaciji kosina brane broj pet flotacijskog jalovišta „Valja fundata“. Od 2020. do danas sanirano je 500.000 kvadratnih metara, a u remedijaciju zemljišta i ozelenjavanje uloženo je oko 200 miliona dinara.

-Ozelenjavanje i rekultivaciju sprovodimo u cilju jačanja stabilnosti brane, ali i zarad poboljšanja kvaliteta vazduha oko područja samog flotacijskog jalovišta. Dosad je 80 odsto kosina na branama pokriveno zelenim „tepihom“, a nastojaćemo da do kraja ove godine ozelenimo i ostatak kosina na brani 5 flotacijskog jalovišta „Valja fundata“ – ističe rukovodilac službi bezbednosti i zdravlja na radu, protivpožarne zaštite i zaštite životne sredine Lin Bin.

Oni kažu da će do kraja godine biti ozelenjeno još 150.000 kvadratnih metara kosina brane 5 flotacijskog jalovišta „Valja fundata“, kao i da će akcije koje doprinose unapređenju ekološkog poretka biti učestalije.