Akciju pošumljavanja realizovali predškolci i srednjoškolci

Za pet godina Srbija Ziđin Koper ozelenela 315 hektara degradiranih rudarskih površina i u Boru i Majdanpeku posadila više od 618.000 sadnica. – Kao pionir zelenog rudarstva u Srbiji impozantne površine degradiranog zemljišta kompanija je rekultivisala upravo najsavremenijim metodama, pa je samo tehnikom hidrosetve zatravljeno 125.000 kvadratnih metara kosih i stenovitih terena

BOR, MAJDANPEK. – Svetski dan šuma, 21. mart, ove godine obeležava se pod sloganom “Šume i inovacije – nova rešenja za bolji svet”. Srbija Ziđin Koper je kao pionir zelenog rudarstva u zemlji impozantne površine degradiranog zemljišta rekultivisala upravo najsavremenijim metodama. Samo tehnikom hidrosetve zatravljeno je 125.000 kvadratnih metara kosih i stenovitih terena. Hidrosetva je jednostavan i brz način ozelenjavanja velikih i vrlo nepristupačnih površina, a u borskim i majdanpečkim rudnicima ova metoda je zaživela dolaskom kineskog Ziđina.  Postupak podrazumeva prskanje zemljišta smešom semena, vode, đubriva i zaštitnog malča, nakon čega vrlo brzo, za pet do sedam dana, nastaje zeleni pokrivač.

Akcijama pošumljavanja u Boru i Majdanpeku, u kojima su u oba grada učestvovala deca, Srbija Ziđin Koper obeležila je ovaj važan dan. Majdanpečki srednjoškolci zasadili su više od 1.000 mladica crnog bora na brani jalovišta “Vančev potok”, a sadnice i logistiku obezbedio im je  Rudnik bakra Majdanpek.

– Pozvali smo mlade da nam se pridruže u akciji pošumljavanja, jer je važno da oni shvate da je ovo ulaganje u njihovu bolju budućnost. Većina će ostati da živi i radi u gradu koji sada pruža  znatno veće mogućnosti. Važno je da na vreme nauče da rudarstvo može biti zeleno i održivo, i da zajedničkim akcijama možemo da poboljšamo životnu sredinu – rekao  je rukovodilac Rudnika bakra Majdanpek Nebojša Stojanović.

Kako je obnavljanje šumskih ekosistema preduslov za zdrav razvoj budućih generacija, Srbija Ziđin Koper je istog dana predškolskoj ustanovi “Bambi” u Boru poklonila 500 sadnica različitog drveća. Predškolci, njihovi vaspitači i predstavnici kompanije oplemenili su sadnicama dvorište vrtića i nadaju se da će se u hladovini tih stabala igrati budući naraštaji.

Šume su važne jer proizvode kiseonik, bez njih ne možemo da dišemo, kaže šestogodišnja Olga Katić iz predškolske ustanove „Bambi“. – Da bi šume bile lepe i da bi mogle da porastu, trebaju im sunce, voda i puno ljubavi, baš kao i deci. One su i dom divljim životinjama, pa moramo pažljivo da ih čuvamo – smatra mala Olga.

Tokom prethodnih pet godina, u okviru brojnih ekoloških projekata, Srbija Ziđin Koper je u cilju smanjenja uticaja rudarskih aktivnosti na životnu sredinu posadila više od 618.000 sadnica i ozelenila skoro 315 hektara degradiranog zemljišta.  U ozelenjavanje je uloženo 36 miliona američkih dolara, a u najzahtevnije projekte ubrajaju se ozelenjavanje brana flotacijskih jalovišta rudnika “Veliki Krivelj” i Rudnika bakra Majdanpek, rekultivacija starih kopovskih odlagališta, kao i uređenje zona rudnika i fabrika.

Svesna da su šume dragoceni prirodni resurs i da su zaslužne za ublažavanje klimatskih promena, prečišćavanje vazduha od prašine i sprečavaje erozije i klizišta, Srbija Ziđin Koper je samo prošle godine za obnavljanje biodiverziteta izdvojila sedam miliona dolara. U Boru i Majdanpeku formirane su nove zelene površine i zasađeno je skoro 400.000 mladica drveća, ukrasnog žbunja i cveća.

Zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper zadužen za zaštitu životne sredine Zong Junhua najavio je nastavak radova u okviru rekultivacije zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarskim aktivnostima i ozelenjavanje dodatnih 30.000 kvadratnih metara površina ove godine, dok će rudničke “zelene oaze” biti bogatije za 200.000 različitih sadnica. On je naglasio i da je ekološka komponenta sastavni deo svakog rudarskog i građevinskog projekta kompanije.