Najbolji student dobio nagradu fakulteta i posao u Srbija Ziđin Koper

Pre nego što je odlučio da prihvati ponudu  kompanije, Uroš Lazić konsultovao je profesore da li da se zaposli u Srbija Ziđin Koper u Boru i dobio savet da obavezno prihvati ponudu kompanije, jer je budućnost rudarstva u ovom gradu zagarantovana, a i plata je u rangu docenta Univerziteta u Beogradu. – Na odluku da prihvatim posao uticala je i činjenica da je reč o ogromnoj rudarskoj kompaniji gde mogu mnogo da naučim, ali i ostale stvari koje su bile obuhvaćene ponudom, poput obezbeđenog smeštaja, kaže mladi Raščanin

BEOGRAD. – U prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović i brojnih gostiju, među kojima i predstavnika Srbija Ziđin Koper, na svečanosti povodom 78 godina postojanja i rada Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu (13. marta) Urošu Laziću uručeno je priznanje kao najboljem studentu master akademskih studija u okviru rudarskog odseka. Uroš Lazić je odmah po odbrani master rada na temu „Model za određivanje performansi kamionskog transporta sa pogonom na litijum-jonske baterije“ potražio posao u Srbija Ziđin Koper i – dobio ga.

Čestitka

Dekanki prof. dr Biljani Abolmasov, profesorima i studentima Dan fakulteta i 78 godina postojanja i rada čestitao je generalni direktor Ću Guodžu.

Srbija je zemlja izuzetnih geoloških otencijala i ima vrhunske stručnjake u oblasti rudarstva i geologije. Sektor rudarstva beleži konstantan rast proizvodnje, a njegov udeo u bruto domaćem proizvodu dostigao je 2022. godine 2,7 odsto. Sve su to činjenice koje direktno govore o značaju mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta, a indirektno o važnosti Rudarsko-geološkog fakulteta za razvoj Srbije“. 

Kompanija je svojevremeno organizovala prezentaciju projekta „Campus Recruitment“ na fakultetu i tako sam zapravo saznao sve o kineskom Ziđinu i o uslovima za posao u Boru. Dopala mi se ideja rezervacije radnog mesta odmah po diplomiranju, ali i ostale stvari koje su bile obuhvaćene ponudom, poput obezbeđenog smeštaja. To je meni bilo veoma važno, jer sam rodom iz Raške. Naravno, na odluku da prihvatim posao uticala je i činjenica da je reč o ogromnoj rudarskoj kompaniji gde mogu mnogo da naučim. Master rad odbranio sam u septembru prošle godine, a počeo da radim 1. novembra. Prošla su, dakle, četiri meseca otkako sam u Boru i mogu vam reći da sam baš zadovoljan – kaže mladi Raščanin.

Pre nego što se uopšte odlučio na takav korak, Uroš Lazić konsultovao je profesore da li da se zaposli u Srbija Ziđin Koper u Boru i dobio savet da obavezno prihvati ponudu kompanije, jer je budućnost rudarstva u ovom gradu zagarantovana, a i plata je u rangu docenta Univerziteta u Beogradu.

Danas Uroš Lazić radi kao rudarski inženjer na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, u jednom od četiri rudnika u sastavu Srbija Ziđin Koper.

Najbolji student master akademskih studija u školskoj 2022/2023. odlučio je da profesionalnu karijeru gradi u Srbija Ziđin Koper i to je činjenica koja me posebno raduje. Ne sumnjam da će mladi Lazić opravdati ugled Rudarsko-geološkog fakulteta i doprineti održivom razvoju rudarstva u Boru – rekao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu.

Od struke zavisi ravnoteža između održivog rudarstva i privrednog rasta

Rudarstvo iz godine u godinu beleži rast i očekujemo da se taj trend nastavi i u godinama pred nama, posebno imajući u vidu zahteve energetske tranzicije. Današnje rudarstvo u Srbiji duguje veliku zahvalnost Rudarsko-geološkom fakultetu jer bez kvalitetnog obrazovanja nema inženjera, razvoja tehnologija i napretka – istakla je ministarka i dodala da su pred sadašnjim i budućim generacijama studenata ovog fakulteta dodatni izazovi i da je više nego ikada važno pronaći ravnotežu između rudarstva i zaštite životne sredine. 

Uz primenu najsavremnijih tehnologija i metoda eksploatacije rudarstvo može da bude održivo, smatra mladi Lazić. – Rudarstvo ima budućnost. Čovečanstvo se brzo razvija i napreduje, potrebe za osnovnim materijalima i retkim metalima i nemetalima su velike, a i potrošnja stalno raste. Rudarstvo je odgovoran posao, sebe smatram odgovornim čovekom i nadam se da ću kao najbolji student zaposlen u najboljoj kompaniji moći da doprinesem održivom razvoju ove privredne grane – kaže on.

Kao najstarija i najviša obrazovna i naučna institucija u Srbiji, ali i vodeća u svojoj oblasti u ovom delu Evrope, Rudarsko-geološki fakutet u Beogradu je tokom 78 godina postojanja odškolovao generacije vrhunskih stručnjaka koji su dali nemerljiv doprinos razvoju Srbije. – To je vaš najveći uspeh, jer Srbija danas ne bi izgledala isto bez kadra koji se školovao na RGF-u. Zbog toga čestitam od srca profesorima i studentima za uspehe postignute i na obrazovnom i na naučnom planu – kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu.