Doprinos društvenoj zajednici u Srbiji vredan 825 miliona dolara

Srbija Ziđin Koper svrstava se u najveće izvoznike u Srbiji i spada u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada, pošto je na ime raznih poreza i naknada uplatila 484 miliona američkih dolara. – Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor do kraja novembra 2023. godine proizvedeno 353.100 tona bakra u koncentratu i 7.106 kilograma zlata

SZK. – Osamnaestog decembra, pre pet godina, kineski Ziđin potpisao je sa Vladom Srbije zaključna dokumenta, odnosno ugovor o preuzimanju većinskog vlasništva u RTB-u Bor. Ziđin Majning Grupa je na taj način krajem 2018. godine postala držalac 63 procenta učešća u kapitalu jedinog proizvođača bakra i plemenitih metala u Srbiji. Obavezala se tada da će u narednih šest godina investirati 1,26 milijardi dolara, kao i da će isplatiti preostale istorijske dugove RTB-a Bor “teške” 200 miliona dolara, koji su bili omča oko vrata borskom Basenu.

Kompanija je u proteklih pet godina u poboljšanje proizvodnje, zaštitu životne sredine, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika i novih radnih mesta investirala dve milijarde i 583 miliona američkih dolara. Svrstava se u najveće izvoznike u Srbiji i spada u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada, pošto je na ime raznih poreza i naknada uplatila 484 miliona američkih dolara i dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 825 miliona dolara.

Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor do kraja novembra 2023. godine, Srbija Ziđin Koper proizvela je ukupno 353.100 tona bakra u koncentratu i 7.106 kilograma zlata.

Resursi kojima kompanija raspolaže iznose devet miliona 52 hiljade tona bakra u rudi, sa prosečnim sadržajem 0,388 odsto metala po toni, i 349,4 tone zlata u rudi, prosečnog sadržaja 0,151 gram po toni. Ima četiri rudnika bakra, dva rudnika nemetala i topionicu.

Za 11 meseci ove godine proizvedeno je 93.500 tona bakra u koncentratu, čijom preradom je dobijeno 64.900 tona katodnog bakra i 1.252 kilograma zlata.

Ukupan broj zaposlenih u Srbija Ziđin Koper krajem novembra 2023. bio je 6.210, pri čemu je 6.013 ili 96,8 odsto radnika sa srpskim državljanstvom, a 197 je kineske nacionalnosti. Prosečna mesečna neto zarada je u novembru vredela oko 127.000 dinara, što je u poređenju sa neto prihodom iz 2018. godine 87 odsto više. Plate radnika u Srbija Ziđin Koper daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 45 odsto su veće od proseka u Srbiji. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada. Dodatno, veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovništvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti. Srbija Ziđin Koper sarađuje i sa preko 1.500 lokalnih dobavljača, pa kumulativna vrednost nabavke materijala dostiže iznos 2,02 milijarde američkih dolara, a indirektno je otvoreno preko 9.000 radnih mesta.

Poštujući srpske zakone i propise o bezbednosti i zaštiti životne sredine, Srbija Ziđin Koper je po preuzimanju upravljanja uložila veliki napor da istraži i otkloni istorijsko nasleđe u ovim oblastima, pa je u velikoj meri unapredila ukupno bezbednosno, zdravstveno i stanje ekološkog poretka. Rad u segmentu bezbednosti počiva na konceptu „život je na prvom mestu“, a radi efikasnog poboljšanja neposrednog radnog okruženja instalirani su i savremeni objekti i oprema. Zaključno sa novembrom 2023. stopa nezgoda na milion radnih sati iznosila je 0,65.

S druge strane, u poboljšanje stanja životne sredine i ekologije uloženo je 222 miliona dolara. Preduzete su brojne mere u pogledu rešavanja problema sa prašinom, čvrstim otpadom, dimnim gasovima, otpadnim vodama i drugo, što je dalo zapažene rezultate. U nastojanju da se izgrade zeleni rudnici i postigne sklad između razvoja rudnika i zaštite životne sredine, ozelenjeno je preko tri miliona kvadrata površine i posađeno više od pola miliona sadnica. Propisno je odloženo 50.800 tona čvrstog i oko 2.200 tona opasnog otpada.

Kao društveno odgovorna kompanija, Srbija Ziđin Koper posvećuje veliku pažnju održivom razvoju okoline u kojoj posluje i gotovo svakodnevno pomaže lokalne samouprave u Boru i Majdanpeku. Koninuirano sprovodi paket planova za zajedničku izgradnju društvenih zajednica i savesno ispunjava korporativne obaveze. Pomaže brojne kulturne, prosvetne, zdravstvene, turističke i sportske ustanove i manifestacije i direktno i konkretno pokazuje da je motor razvoja Timočke Krajine i Srbije.

Srbija Ziđin Koper je do kraja novembra 2023. realizovala 199 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti, zabavnih sadržaja za decu i ostalo u Srbiji izdvojila 4,95 miliona američkih dolara. Realizovani su brojni projekti od velikog značaja za društvenu zajednicu.