Milikić: Čvrste prijateljske veze između dva daleka grada

Inicijativa o bratimljenju postoji još od 2019. godine, ali da su se sada stekli uslovi da se ostvari povezivanje u oblastima privrede, nauke, tehnološkog razvoja i kulture, rekao je gradonačelnik Bora. – Srpsko-kinesko prijateljstvo će nakon povezivanja Bora i Longjanga biti još jače, izjavio je Đen Hongkun

BOR. – U gradskoj kući u Boru je 15. novembra potpisano pismo o namerama za uspostavljanje pobratimskim odnosa sa Longjangom, gradom iz kineske provincije Fuđen. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i čelni ljudi lokalne samouprave bili su domaćini delegaciji iz Kine, dok su ceremoniji potpisivanja sporazuma o ekonomskoj i kulturološkoj saradnji između dva prijateljska grada prisustvovali i predstavnici Ziđin Majning Grupe i obe borske podružnice. Gradonačelnik Aleksandar Milikić je ovom prilikom izjavio da inicijativa o bratimljenju postoji još od 2019. godine, ali da su se sada stekli uslovi da se ostvari povezivanje u oblastima privrede, nauke, tehnološkog razvoja i kulture. On je naglasio da je stvaranju neraskidivih prijateljskih veza između dva daleka grada doprinela kompanija Ziđin, koja u Boru posluje već pet godina.

-Potpisivanjem pisma o namerama za uspostavljanje pobratimskih odnosa između Bora i kineskog grada Longjang nastavljamo dobru saradnju sa NR Kinom. Bor danas ima prijatelje i na istoku i zapadu, u celom svetu. Zajednički interes građana Bora je suživot svih nacija koje ovde žive, a negujući duh multinacionalne i multikulturalne zajednice poštujemo jedni druge. Različitost je naša prednost da napredujemo kao društvo. Sporazumom o saradnji sa kineskim gradom iz provincije Fuđen dobijamo priliku da učimo jedni od drugih i brinemo o zajedničkom ekonomskom prosperitetu. Uspešno poslovanje kineske kompanije Ziđin rezultiralo je privrednim razvojem naše zemlje i porastom BDP. Dokaz za to je rast budžeta u Boru, koji je pre njihovog dolaska 2018. godine iznosio 2,7 milijardi dinara. Ovogodišnji bužet je 7,8 milijardi dinara, što nas obavezuje da realizujemo velike infrastrukturne projekte i razvijamo Bor. Naš grad je dobio status privrednog giganta u Srbiji, jer u njemu posluje društveno odgovorna kineska korporacija, koja je podigla životni standard Borana i rešila istorijski nasleđene ekološke probleme – rekao je Milikić.

Zamenik gradonačelnika Longjanga Đen Hongkun zahvalio se za gostoprimstvo i podelio utiske prve posete rudarskom gradu.

-Drago mi je što se srećemo u vašem lepom gradu i zahvaljujem se na najlepšim rečima o srpsko-kineskom čeličnom prijateljstvu, koje će nakon povezivanja Bora i Longjanda biti još jače. Sardnju ćemo u budućnosti razvijati u oblasti industruje, infrastrukture, nauke i tehnološkog razvoja, ali i kulturološke razmene. U Kini postoji izreka da je sreća kada vam prijatelji dolaze u kuću, tako da očekujemo da nam uskoro uzvratite posetu – rekao je Đen Hongkun.

Nakon svečanog prijema u gradskoj upravi i ceremonije potpisivanja delegacija iz Fuđena posetila je rudnik “Veliki Krivelj”.