U budžet Bora i Majdanpeka ove godine uplaćeno oko dve milijarde dinara

Sa poslovodstvom Srbija Ziđin Koper smo oktobra potpisali aneks ugovora o strateškom partnerstvu u delu investicionih obaveza, jer je kompanija investirala više nego što je bilo dogovoreno inicijalnim dokumentom. Prošle godine ostvarila je rekordnu dobit od 341 milion dolara, uz ulaganja od čak 795 miliona dolara, kazao ministar privrede Slobodan Cvetković. – Od poslovanja Srbija Ziđin Koper imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, pa je ove godine samo u budžet grada Bora i opštine Majdanpek uplaćeno oko dve milijarde dinara, izjavio Jovica Radisavljević

SZK. – Zahvaljujući poslovanju kinesko-srpske kompanije naša zemlja sada zauzima vicešampionsku poziciju u Evropi po proizvodnji bakra, odmah iza Poljske, dok je ranije bila na šestom mestu. Zbog toga je, između ostalog, Srbija Ziđin Koper jedan od stubova srpske privrede, ocenio je u razgovoru sa menadžmentom kompanije (1. novembra) ministar privrede Slobodan Cvetković.

Prvi put sam se sa poslovodstvom Srbija Ziđin Koper sreo u oktobru, kada smo potpisali aneks ugovora o strateškom partnerstvu, u delu investicionih obaveza. Obično se aneksom ugovora redukuju obaveze strateškog partnera, a sa Srbija Ziđin Koper smo imali potpuno obrnutu situaciju. Oni su investirali više nego što je bilo dogovoreno inicijalnim dokumentom. Kompanija prihoduje triput više nego pre privatizacije RTB-a i prošle godine je ostvarila rekordnu dobit od 341 milion dolara, uz investicije od čak 795 miliona dolara – kazao je ministar privrede Slobodan Cvetković.

On je dodao i da je Srbija Ziđin Koper ulaganjem 216 miliona dolara u ekologiju i zaštitu životne sredine dala doprinos zajednici, ali i pokazala brigu o zaposlenima, jer je broj radnika povećan 25 odsto. – Održivi razvoj mora biti ključna vodilja, jer želimo budućim generacijama da ostavimo zdravu i prosperitetnu Srbiju – poručio je ministar Cvetković.

Direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper Jovica Radisavljević rekao je da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor kompanija dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji koji je svrstava u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu poreza i naknada.

Od poslovanja Srbija Ziđin Koper imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek. Tako je, recimo, samo u budžet grada Bora i opštine Majdanpek ove godine uplaćeno oko dve milijarde dinara – istakao je Radisavljević.

Srbija Ziđin Koper zapošljava preko 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju oko 125.000 dinara. Plate radnika daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 49 odsto su veće od proseka u Srbiji.

Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.800 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada. Dodatno, veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovništvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti – kazao je direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper.

Ministar Cvetković istakao je da je Vlada Srbije posvećena unapređenju uslova poslovanja, olakšavanju administrativnih procedura i kreiranju povoljnog privrednog ambijenta za investitiore, naročito za one koji su akteri izuzetno uspešne privatizacije.

Želimo da podržimo razvoj kompanije i rudnika, jer razumemo koliko je važno da imamo stabilan izvor prihoda i nova radna mesta. Ministarstvo privrede je pouzdan partner u ostvarivanju vaših ciljeva i spremni smo da zajedno rešavamo izazove i podržimo inicijative koje će doprineti boljoj budućnosti Bora, Majdanpeka, ali i cele zemlje – rekao je Slobodan Cvetković.

Ministar privrede je tokom jednodnevnog boravka u Boru, posetio dispečerski centar rudnika “Veliki Krivelj”, a potom i automatizovani pogon nove Elektrolize u sastavu topionice bakra u Boru.