Impresivnih 76 godina trajanja

U eri kada je jurnjava za „klikovima“ i „lajkovima“ postala epidemija, a lažne vesti pravilo, vizija „Kolektiva“ ostala je ista – da predano, istinito i dosledno, na temeljima uticajne novinarske škole, bude na usluzi čitaocima. – Od 1. novembra 1947. godine do danas odštampano je 2.359 brojeva „Kolektiva“, u tiražu od preko 22 miliona primeraka. Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa oko 26.000 fotografija 

Uz beskompromisnu doslednost tradiciji poštovanja najviših novinarskih standarda i predan rad plejade novinara i urednika, „Kolektiv“ je za ovih skoro osam decenija ostao veran svom starom i proverenom „softveru“. Uzdignuta čela, netaknut posrnućem medijskog sistema, ponosno slavi 76. rođendan i dostojanstveno korača ka stogodišnjem jubileju.

U eri kada je jurnjava za „klikovima“ i „lajkovima“ postala epidemija, a lažne vesti pravilo, vizija „Kolektiva“ ostala je ista – da predano, istinito i dosledno, na temeljima uticajne novinarske škole, bude na usluzi čitaocima.

Novinari i urednici „Kolektiva“ oduvek su baštinili one najviše profesionalne vrednosti. Bili su i ostali verni čuvari našeg divnog i zapostavljenog ćiriličnog pisma, štiteći čitaoce od šunda, površnosti i novojezičkih egzibicija koje su, na žalost, preplavile medijski prostor u Srbiji.

Pobedili smo izazove tokom novinarske istorije, nastojali da očuvamo vrednosti za koje su se izborile generacije novinara i urednika, a isti zadatak prihvatamo spremno i u vremenu koje je pred nama.

Od 1. novembra 1947. godine do danas odštampano je 2.359 brojeva „Kolektiva“, u tiražu od preko 22 miliona primeraka i napisano više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa oko 26.000 fotografija.

Tiražom od 1.500 primeraka „Kolektiv“ je danas usmeren na svakog četvrtog radnika u Srbija Ziđin Koper. Pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja a i boljeg razumevanja sa mešovitim srpsko-kineskim poslovodstvom.

O tome da li je i u kojoj meri „Kolektiv“ uspešan u misiji koja katkad ume da deluje kao nemoguća, u prilog govore brojne nagrade koje je dobijao tokom svih ovih godina. Pomenimo da je list 1977. nagrađen Ordenom Republike sa bronzanim vencem, a redakcija je dobila i Veliku povelju Udruženja novinara Srbije, Zlatnu plaketu Majdanpeka, Oktobarsku nagradu Bora, Povelju oslobođenja grada, Povelju i Plaketu Veća Saveza sindikata Srbije, nagradu „Inženjer Šistek“, Povelju „Kapetan Miša Anastasijević“, Jubilarnu nagradu Privredne komore Srbije za 75 godina poslovanja.

„Kolektiv“ je list koji čitaju svi: i direktori, i radnici, i ministri, i seljaci, i taksisti, i penzioneri, i mladi, i stari. Da je to tako, svedoče brojne čestitke koje je redakcija dobila povodom impresivnih 76 godina trajanja. Rođendan su mu, pored ostalih, čestitali: ministar privrede Slobodan Cvetković, Udruženje novinara Srbije, odnosno predsednik UNS-a Živojin Rakočević i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, predsednik Skupšine Bora Dragan Žikić, dekan Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Dejan Tanikić, načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek Nikola Naunović, profesor Tehničkog fakulteta Ljubiša Balanović i brojne kolege.