Sa ministarkom rudarstva potpisana dva memoranduma

Potpisani Memorandum o razvoju donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, kojim je Ziđin Grupa potvrdila nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 megavata za potrebe kompanije, vredan 200 miliona dolara. – Zahvaljujući memorandumu, koji podrazmeva 3,8 milijardi dolara novih investicija Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, uz obavezu primene najviših standarda životne sredine, rekla ministarka rudarstva i energetike i pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji

SJAMEN. – U kineskom gradu Sjamenu potpisana su (9. septembra) dva memoranduma o razumevanju vrednosti oko četiri milijarde evra, koji predviđaju nove investicije Ziđin Majning Grupe u Srbiji. Dokumenta je u okviru Srpskog investicionog foruma „One China, One Serbia“ i 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine CIFIT 2023 potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona je kazala da je potpisan Memorandum o razumevanju za razvoj donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, koji predviđa investiciju od 3,811 milijardi dolara uz primenu najviših ekoloških standarda, kao i Memorandum o razvoju solarne leketrane od 300 megavata za potrebe kompanije, vredan 200 miliona dolara.

Zahvaljujući memorandumu, koji podrazmeva 3,8 milijardi dolara novih investicija Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, uz obavezu primene najviših standarda životne sredine. Takođe, investicija Ziđin Majning Grrupe u solarnu elektranu vredna 200 miliona dolara omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine , jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva – poručila je ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka je dodala da je Ziđin Majning Grupa jedan od stubova saradnje Srbije i Kine i ocenila da potpisivanjem ovih dokumenata „počinje i nova era još boljih odnosa dve zemlje, koji se zasnivaju na prijateljskim odnosima dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đipinga“.

Đedović Handanović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. one uvećane sa milijardu na 4,4 milijarde dolara, odnosno za više od četiri puta. Podsetila je i da je Srbija i u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

Reputaciju smo stekli zahvaljujući izvanrednim ekonomskim rezultatima, koji se ogledaju u stabilnom privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti i stalnom unapređenju uslova poslovanja. Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, energetske krize, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i rastuće potrebe za mineralnim sirovinama, očekujemo da energetika i rudarstvo budu jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije u narednoj deceniji.

Dodala je da je za ostvarenje ciljeva održivog razvoja Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra investicija u energetiku, pre svega u obnovljive izvore energije, reverzibilne hidroelektrane i gasne elektrane, kao i znatna ulaganja u razvoj prenosne i distributivne mreže i izgradnju gasnih interkonektora ka susednim državama.

Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22 odsto u 2022. u odnosu na 2021. godinu, čemu je u znatnoj meri doprinela i Ziđin Majning Grupa koja zapošljava oko 7.700 ljudi u našoj zemlji. Srbija je bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlja jedinstvenu priliku u 21. veku, a naš cilj je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionala, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.