Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku 1,2 miliona evra

Cilj je da se na globalnom nivou napravi jedna velika baza informacija i podataka o našoj genetici. To će biti ogroman korak za dalji razvoj, pre svega biomedicine, novih lekova i razvoj nove dijagnostike, objasnila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. – Drago mi je što je Ziđin prepoznao rad našeg instituta i odlučio da investira u razvoj bioinformatičke i tehologije nove generacije. Sredstva ćemo iskoristiti za unapređenje našeg naučnoistraživačkog rada, rekla dr Ivana Strahinić

SJAMEN. – Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu dr Ivana Strahinić i generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu, u prisustvu ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović i predsednika Ziđin Majning Grupe Jinghe Čena, potpisali su (8. septembra) u paviljonu Srbije na Međnarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023. u Sjamenu Ugovor o donaciji vredan 1,2 miliona evra. Sredstva su, kako je objasnila direktorka instituta, namenjena Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Čemu služi „čitanje genoma“?

Sekvenciranje ljudskog genoma se sve više koristi u različitim zdravstvenim sistemima širom sveta. Programi kliničkog skeniranja imaju za cilj ispitivanje gena ili varijanti kako bi se identifikovao povećani rizik i time sprečila buduća bolest. Na primer, povećani rizik od bolesti kao što su rak, srčana oboljenja ili sterilitet. Takođe, može da pomogne da se ispita neželjeno dejstvo lekova, a da se oni prethodno ne testiraju na ljudima, već ćelijama koje mogu mutageno da reaguju na nove lekove.

IMGGI planira da pokrene projekat sekvenciranja hiljadu balkanskih genoma, a kineska BGI grupa i sa njom povezane firme imaće veliku ulogu u njegovoj realizaciji. Cilj je da se na globalnom nivou napravi jedna velika baza informacija i podataka o našoj genetici. To će biti ogroman korak za dalji razvoj, pre svega biomedicine, novih lekova i razvoj nove dijagnostike. Zbog toga mi je drago što je još jedna velika kineska kompanija – Ziđin prepoznala rad našeg instituta i odlučila da uloži sredstva u unapređenje novih tehnologija, među kojima su prvenstveno bioinformatičke i tehologije nove generacije. Sredstva ćemo iskoristiti za unapređenje našeg naučnoistraživačkog rada – rekla je dr Ivana Strahinić.

Ona je podsetila da je u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo pre godinu i po dana otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, jedini u regionu, koji istraživačima treba da pomogne da unaprede tehnologije sekvenciranja genoma novim tehnologijama. – BGI grupa nam je bila veoma važan partner i prilikom otvaranja centra – podsetila je ministarka, koja je u to vreme bila direktorka IMGGI i prva na čelu laboratorije „Vatreno oko“ u beogradskom Kliničkom centru. Inače, saradnja Srbije i kineske BGI grupe, nekadašnjeg Pekinškog instituta za genetička istraživanja, počela je u vreme pandemije. Kina je aprila 2020. Srbiji donirala dve laboratorije „Vatreno oko“, koje su proizvod upravo „Bi-dži-aja“ i služe za testiranje na korona virus.

Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovala ceremoniji potpisivanja ove donacije namenjene istraživanju u oblastima ekonomije, tehnologije, nauke, inovativnosti na različitim poljima. Pitanje razvoja tih oblasti je pitanje razvoja Srbije i čitavog čovečanstva“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.