Srbiji Ziđin Koper priznanje za očuvanje kontinuiteta rudarstva i metalurgije u Boru

Na sednici Parlamenta privrednika Borskog i Zaječarskog okruga u Sokobanji dodeljena priznanja i jubilarne nagrade za 2022. godinu. – Srbija Ziđin Koper dobila nagradu za očuvanje kontinuiteta i tradicije rudarenja u Boru duge 120 godina, a listu “Kolektiv” uručeno specijalno priznanje Privredne komore Srbije za 75 godina postojanja. – Ulaganjima u ekologiju i zaštitu životne sredine, naučne i tehnološke inovacije, kao i u društvenu odgovornost Srbija Ziđin Koper nastavlja da gradi moderno, zeleno i održivo rudarsko preduzeće sa prvoklasnim ekonomskim i društvenim prednostima, pa je na dobrom putu da vrati staru slavu, koju je nekadašnjem RTB-u Bor svojevremeno širom sveta pronosila rekordna proizvodnja bakra, kazao zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper i podvukao da kompanija nije samo zadržala kontinuitet, već je znatno unapredila i modernizovala rudarstvo i metalurgiju

SOKOBANJA. – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga obeležila je (7. decembra) u Sokobanji šest decenija rada i postojanja. Tim povodom organizovana je svečana sednica Parlamenta privrednika na kojoj su, pored ostalog, dodeljena priznanja i jubilarne nagrade za 2022. godinu. Jubilarne nagrade dobilo je deset istaknutih privrednika u Timočkoj Krajini, među njima i Srbija Ziđin Koper, koja je priznanje dobila za očuvanje kontinuiteta i tradicije rudarenja u Boru duge 120 godina.

Ističući zadovoljstvo što u ime svih dobitnika nagrade Regionalne privredne komore u Zaječaru ima čast da čestita jubilej domaćinu i zahvali se za prestižno priznanje, koje u slučaju Srbija Ziđin Koper podrazumeva nagradu za očuvanje kontinuiteta rudarstva i metalurgije u Boru, zamenik generalnog direktora Zou Gang je kazao: – Ziđin Majning Grupa je pre četiri godine preuzela upravljanje nad nekadašnjim Rudarsko-topioničarskim basenom Bor i na taj način održala kontinuitet rudarenja, koji na ovim prostorima traje punih 120 godina. Kompanija Srbija Ziđin Koper, međutim, nije samo zadržala kontinuitet rudarske industrije, ona je za ove četiri godine znatno unapredila i modernizovala ovu privrednu delatnost.

Srbija Ziđin Koper je, kako je istakao Zou Gang, svesna da ekologija i zaštita životne sredine bitno utiču na razvoj ekonomije, jer oblikuju i lokalni poslovni ambijent u skladu sa globalnim trendovima, pa upravo zbog toga ove oblasti smatra ključnim u poslovanju.

U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Srbija Ziđin Koper je tokom četvorogodišnjeg partnerstva sa Srbijom uložila mnogo novca, a pritom je zaposlila i 2.395 mladih novih radnika. U zaštitu životne sredine i ekologiju do sada je investirano 190 miliona dolara, posađeno je preko 200.000 sadnica i ozelenjeno 210 hektara degradirane površine u Boru i Majdanpeku. Sve ovo urađeno je uz maksimalne napore zaposlenih prilikom izgradnje zelenih, visokostandardnih i ekoloških rudnika. 

U Srbija Ziđin Koper, dodao je Zou Gang, danas radi 6.160 radnika. Od tog broja, 97 odsto zaposlenih su državljani Srbije, odnosno lokalno stanovništvo. Prosečna neto mesečna zarada zaposlenih je preko 110.000 dinara i veća je od aktuelnog republičkog proseka za 50,14 odsto.

Ulaganjima u ekologiju i zaštitu životne sredine, naučne i tehnološke inovacije, kao i u društvenu odgovornost Srbija Ziđin Koper nastavlja da gradi moderno, zeleno i održivo rudarsko preduzeće sa prvoklasnim ekonomskim i društvenim prednostima, pa je na dobrom putu da vrati staru slavu, koju je nekadašnjem RTB-u Bor svojevremeno širom sveta pronosila rekordna proizvodnja bakra. Takođe, kompanija ubrzava rad na uvođenju novih tehnoloških procesa i nove opreme za izgradnju modernog rudarskog preduzeća sa niskom emisijom ugljen-dioksida. Zbog toga je u jedan od najznačajnihjin projekta koji realizuje od aprila ove godine – projekat tehničke rekonstrukcije topionice koji će građanima Bora doneti čist vazduh, dosad uloženo 260 miliona dolara – kazao je zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.

Gang je dodao i da svi uspesi i dostignuća ne bi bili mogući bez velike podrške Vlade Republike Srbije. – Verujem da ćemo i ubuduće uz njenu i pomoć svih slojeva društva, zaposlenih i građana uspeti da ostvarimo planove, a oni u krajnjem ishodu Srbiju treba da dovedu do drugog mesta u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

Na svečanosti u hotelu „Sunce“ u Sokobanji listu „Kolektiv“, čiji je izdavač Srbija Ziđin Koper, dodeljeno je specijalno priznanje Privredne komore Srbije za 75 godina postojanja, a jubilarne nagrade za 20 godina uspešnog poslovanja uručene su knjaževačkom preduzeću „S.C.S. Plus“ i firmi „Spajić“ u Negotinu. Kompanije „Soko-M“ iz Vrbovca i „Vrina komerc“ iz Boljevca dobile su nagradu za 30 godina rada, a borski Institut za rudarstvo i metalurgiju za 60 godina.

Nagradu za poseban doprinos razvoju privrede regiona u oblasti poljoprivrede dobilo je preduzeće „Adonis“ u Sokobanji, preduzeću za proizvodnju bakarnog praha „Pometon“ uručena je nagrada za doprinos razvoju u oblasti industrije, dok je za usluge nagrađena firma „Central – N“ u Debelom Lugu. Regionalnim poslovnim liderom proglašen je Dejan Janković iz preduzeća „Tel-kabl“ u Zvezdanu, a načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković jedan je od dobitnika zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar.