Za 100 stipendista do 2029. po 700 dolara godišnje

Predstavnici 11 srednjih škola u Borskom okrugu potpisali sa Srbija Ziđin Koper Ugovor o stipendiranju učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola. – Jednokratnu stipendiju će u narednih osam godina dobijati 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova. – Projekat finansijske pomoći obrazovanju vredan je 560.000 dolara i trajaće do 2029. godine. – Džejson Džang: Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj zemlje i nacije, pa Srbija Ziđin Koper upravo zbog toga posvećuje veliku pažnju ovom segmentu vaspitnog procesa. U budućnosti ćemo razmotriti i dodelu „Ziđin“ stipendija za visoko obrazovanje

SZK. – Generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming potpisao je (9. septembra) Ugovor o stipendiranju najboljih učenika završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola sa predstavnicima 11 srednjih škola u Borskom okrugu. Kompanija je ovim činom nastavila realizaciju krovnog Ugovora o donaciji Ziđina za razvoj obrazovanja sklopljenog sa Gradskom upravom Bora krajem maja.

Planom za dodelu „Ziđin“ stipendija, koji matična kineska kompanija realizuje od ove godine u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju, predviđeno je da se do 2029. odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Istim planom definisano je da jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara dobije 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova. Ceo projekat, kako je objasnio zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Džejson Džang, vredan je 560.000 dolara i trajaće osam godina.

Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj zemlje i nacije, pa Srbija Ziđin Koper upravo zbog toga posvećuje veliku pažnju ovom segmentu vaspitnog procesa. U budućnosti ćemo, zato, razmotriti i dodelu „Ziđin“ stipendija za visoko obrazovanje – kazao je Džang.

„Dela govore više od reči“

Srbija Ziđin Koper je u protekle tri godine u tehničku rekonstrukciju proizvodnih pogona, izgradnju ekoloških postrojenja i zaštitu životne sredine investirala 1,39 milijardi američkih dolara. U kompaniji je zaposleno 6.160 radnika, čija prosečna mesečna neto plata dostiže 110.000 dinara, a usluge joj pruža i više od 1.000 srpskih dobavljača i izvođača radova.

Zahvaljujući opsežnoj rekultivaciji, kao i sistemima za prečišćavanje otpadnih gasova i otpadnih voda koji su izgrađeni po najvišim standardima, okruženje u Boru i Majdanpeku znatno je bolje. Ekološka slika Bora će, kako je rekao zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, dodatno biti poboljšana kada se završi tehnička rekonstrukcija topionice. – Ziđin čvrsto veruje u investicije u Srbiji i to se neće promeniti. Takođe, neće se promeniti ni Ziđinov cilj da ovde izgradi ekološko, visokotehnološko, prvoklasno preduzeće – podvukao je Džejson Džang.

Ugovor o stipendiranju učenika završnih razreda su sa Srbija Ziđin Koper potpisale četiri borske škole (Gimnazija „Bora Stanković“, Tehnička škola, Ekonomsko-trgovinska i Mašinsko-elektrotehnička škola), četiri negotinske (Umetnička škola „Stevan Mokranjac“, Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“, Tehnička škola i Negotinska gimnazija), dve majdanpečke (Gimnazija „Mile Arsenijević Bandera“ i Tehnička škola) i Srednja škola „Kladovo“ u Kladovu. Potpisnik ugovora je i načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković, koji će pratiti realizaciju obaveza svih ugovornih strana.

Srbija Ziđin Koper, kao nosilac privrednog i ekonomskog razvoja Borskog okruga, ali i Republike Srbije, ulaganjem u obrazovanje pokazuje da su joj ljudski resursi na prvom mestu. Posebno je važno to što su ovim projektom obuhvaćene sve lokalne samouprave i srednje škole na teritoriji Borskog okruga, pa želim da u ime Vlade Srbije i u ime Borskog okruga zahvalim menadžmentu kompanije za ovu odluku. Nadam se da će direktori škola i nastavnici pravedno rasporediti stipendije, a svi zajedno ćemo se potruditi da stipendistima pružimo najbolje obrazovanje, ali i šansu da sutra upišu fakultete i budu deo zajednice u Boru, Majdanpeku, Negotinu i Kladovu – kazao je načelnik Borskog okruga.

Koordinator rada srednjih škola u Boru i direktor Mašinsko-elektrotehničke škole Milovan Božović zahvalio se menadžmentu Srbija Ziđin Koper u ime svih 11 obrazovnih ustanova koje su potpisnice Ugovora o stipendiranju učenika. – Kompanija ovim gestom pokazuje društvenu odgovornost, ali i mudrost. Jer, nema boljeg zaloga za budućnost od ulaganja u obrazovanje – kazao je Božović.

Srbija Ziđin Koper neće biti odgovorna za izbor stipendista, već će njih do 15. oktobra odabrati same škole i to prema utvrđenim kriterijumima. Stipendisti Ziđina svakako treba da ostvare izuzetne rezultate u oblasti umetnosti, sporta, nauke, tehnologije i kulture, tako da za stipendiju mogu da se prijave svi koji su postigli odlične rezultate na takmičenjima iz raznih oblasti, ali i oni koji su izvanredni u sportu, dizajnu, plesu, slikarstvu, sviranju muzičkih instrumenata, patentiranju, naučno-istraživačkom radu, pisanju, besedništvu, poznavanju stranih jezika, izradi skulptura i fotografija.

Pored novčane nagrade koja će najboljim učenicima biti isplaćena najkasnije do 10. novembra i to jednokratno i u dinarskoj protivvrednosti, Srbija Ziđin Koper će za sve njih izraditi jedinstvene sertifikate i medalje. Sertifikate o nagradi učenicima će zajedno uručiti predstavnici menadžmenta kompanije i Gradske uprave Bora.