Sto stipendista će od Ziđina do 2029. dobijati po 700 dolara godišnje

Jednokratnu stipendiju će u narednih osam godina dobijati 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova. – Projekat finansijske pomoći obrazovanju zajedno realizuju Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning, koje će godišnje u tu svrhu izdvajati po 35.000 dolara

ZIĐIN. – Planom za dodelu „Ziđin“ stipendija, koji matična kineska kompanija realizuje od ove godine u okviru projekta finansijske pomoći obrazovanju, predviđeno je da se do 2029. odličnim učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola u Borskom okrugu svake godine dodeli 100 stipendija. Istim planom definisano je da jednokratnu stipendiju u iznosu 700 dolara dobije 50 učenika iz Bora, 20 iz Majdanpeka, 20 iz Negotina i 10 iz Kladova.

Ceo projekat vredan je 560.000 dolara, trajaće osam godina i realizovaće ga Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning zajedno. Obe kompanije će u okviru svojih godišnjih budžeta za razvoj lokalnih zajednica u tu svrhu do 2029. izdvajati po 35.000 dolara.

Kompanije neće biti odgovorne za izbor stipendista, njih će birati same škole i to prema utvrđenim kriterijumima. Stipendisti Ziđina svakako treba da ostvare izuzetne rezultate u oblasti umetnosti, sporta, nauke, tehnologije i kulture, tako da za stipendiju mogu da se prijave svi koji su postigli odlične rezultate na takmičenjima iz raznih oblasti, ali i oni koji su izvanredni u sportu, dizajnu, plesu, slikarstvu, sviranju muzičkih instrumenata, patentiranju, naučno-istraživačkom radu, pisanju, besedništvu, poznavanju stranih jezika, izradi skulptura i fotografija. Škole će garantovati da je dokumentacija validna i da su izabrani učenici najbolji u nekoj od ovih oblasti, a odabir stipendista obavljaće se svake godine, nedelju dana pre 20. oktobra.

Nakon toga, dakle krajem oktobra ili početkom novembra Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning će za predstavnike škola, dobitnike stipendija i njihove prijatelje i porodicu organizovati ceremoniju dodele jednokratnih stipendija.