Za bezbednu speleološku avanturu u „Vernjikici“

BOR. – Pošto je Zavod za zaštitu prirode bio jasan u pogledu uslova pod kojima se mogu organizovati posete pećine „Vernjikica“ kod Zlota, a jedan od tih uslova ticao se i nabavke zaštitne opreme za turiste, Serbia Zijin Copper donirala je (9. novembra) Turističkoj organizaciji Bora obuću, odeću, šlemove i fluoroscentne prsluke u vrednosti 150 hiljada dinara. Zahvaljujući ovoj zaštitnoj opremi, ljubitelji pećina moći će na bezbedan način da uživaju u speleološkoj avanturi i razgledanju kilometar duge „Vernjikice“. U pećini će, po instrukcijama Zavoda za zaštitu prirode, mikroklima morati da ostane netaknuta, pa neće biti nikakvih „kozmetičkih“ radova. Posetioci će njenim čarima moći da se dive, ali u pratnji vodiča i po mraku. Jer, pored zaštitne opreme, uslov za aktiviranje ove pećine bio je i da u „Vernjikici“ nema nikakve rasvete. Biće dozvoljene samo lampe na šlemovima, koje je već obezbedila Gradska uprava.
I ovoga puta Serbia Zijin Copper pokazala je društvenu odgovornost, pa se nadam da je ova donacija samo uvod u dalju saradnju sa kompanijom. Sada nam, pošto smo na poklon dobili zaštitnu opremu, preostaje samo izrada elaborata i dogovor sa „Srbijašumama“ oko aktiviranja „Vernjikice“ – rekla je direktorka Turističke organizacije Bora Bobana Gramić i pozvala menadžment i zaposlene u Serbia Zijin Copper da posete pećinu kada bude otvorena.
Očekuje se da će „Vernjikica“ biti otvorena naredne godine, a do tada je turistima na raspolaganju „Lazareva pećina“, za koju kažu da je najduža otkrivena pećina u Srbiji. Dugačka je sedam kilometara i do sada ju je posetilo više od 6.300 turista.