Zijin prvi na listi izvoznika

Serbia Zijin Copper, sa izvozom vrednim 356,7 miliona evra i vlasnik smederevske železare – HBIS grupa, sa izvozom od 269,6 miliona evra, zauzimaju prva dva mesta na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prvoj polovini godine, objavilo Ministarstvo finansija

SZC. – Ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prvoj polovini godine bila 2,4 milijarde evra, a da su najveći izvoznici Serbia Zijin Copper i HBIS grupa. Dve kineske kompanije „drže“ četvrtinu ukupnog izvoza u Srbiji, jer su zajedno ostvarile promet sa inostranstvom u iznosu 626,3 miliona evra.

Serbia Zijin Copper, sa izvozom vrednim 356,7 miliona evra, zauzela je prvo mesto na listi TOP izvoznika, dok je vlasnik smederevske železare – HBIS grupa, sa izvozom od 269,6 miliona evra, na drugom mestu.

Slede Tigar tajers iz Pirota, sa izvozom od 200,6 miiona evra i Naftna industrija Srbije (NIS) sa izvozom od 180,7 miliona evra. Na spisku najvećih izvoznika u prvom polugodištu su još i Leoni, Henkel, Fijat Krajsler, Jura, Grundfos, Boš, Filip Moris, Hemofarm, Tetra-pak i Petrohemija.